Košařův memoriál již po pětašedesáté …

30. 03. 2017 16:38:00
Sportovní klub Radbuza Plzeň, z.s. pořádal ve svém plaveckém bazénu v Kozinově ulici v sobotu 25. března 2017 jedinečné a tradiční závody: 65. ročník Košařova memoriálu v prsařském trojboji (50, 100 a 200 metrů prsa).

Jehož součástí jsou i štafety 4 x 50 metrů prsa žen a mužů. Závody v deset hodin zahájil místostarosta městského obvodu Plzeň 3 (dále jen Mo Plzeň 3), Mgr. David Procházka a prezidentka klubu, paní Lenka Kohoutová.

Medailovou radost pro domácí barvy SK Radbuza zajistili ze štafety hoši Matěj Franěk, Václav Čermák, Vladislav Veliký a Vojtěch Kokoška ziskem bronzové medaile, protože lepší byli kluci PK Slávia VŠ Plzeň (SlPl) – první družstvo B (Šmíd, Sobotník, Pivoňka a Hrabačka) a druhý team A (Borovanský, Šperl, Kastelic a Hengerič).

Mezi jednotlivci v kategorii mužů se při neúčasti Honzi Kutila (trojnásobného vítěze a držitele rekordů) prosadil Štěpán Hengerič (SlPl) se ziskem 1.766 bodů. Nejrychlejší byl na trati 100 m, druhý byl při dvoustovce, kdy ho předstihl jeho oddílový kolega Martin Hrabačka (1.765 bodů), který se celkově umístil na druhém místě. Čtvrtý z padesátky, dvakrát třetí ze stovky a dvoustovky byl Václav Hájek z USK Praha (1.700 bodů) - celkově třetí místo.

Nejlepším umístěním z domácích plavců SK Radbuza (RPl) se celkovým osmým místem blýskl Václav Čermák s 1.457 body.

Držitelkou pohárů se stala mezi ženami Tereza Polcarová (SlPl) se celkovým počtem 1.666 bodů před Laurou Horkayovou z plaveckého klubu Delfín Pelhřimov (1.621 bodů). Tereza byla jasnou vítězkou stometrové a dvojnásobné distance, třetí místo jí patřilo ve sprintu, ve kterém byla nejlepší Laura. Trojbojem procházela přes druhé místo z nejkratší trati a dvě třetí místa v ostatních disciplínách Alena Hampejsová (SlPl), což pro ni znamenalo celkově bronzovou příčku na stupních vítězů s celkovými 1.518 body.

Kvalitní časy zaplavala i „radbuzačka“ Anna Rašková (RPl), počet 1.224 bodů stačil na osmé místo.

Žákovské kategorii do 14 let kraloval celou soutěží Kristián Balon z SK Žatec (1.319 bodů), před jeho výkony se musel sklonit druhý Jan Lizec ze Spartaku Hořovice (1.222 bodů) a plavec z plzeňské Slávie Tomáš Chocholatý (1.177 bodů).

Z domácích řad byl nejlepší, výrazně mladší než jeho soupeři v kategorii, Dominik Suchý (RPl), který svými výkony posbíral 598 bodů a ve svém ročníku narození 2007 se tak umístil nejvýše. Gratulujeme Ti Dominiku a držíme palce do dalších budoucích bojů.

Dvě prvenství z padesátky a stovky, druhé místo z nejdelšího úseku závodů stačili k vítězství v memoriálu Markétě Šímové (SlPl), kterou jen jednou porazila (na zmiňované trati 200 m prsa) její oddílová kolegyně Michaela Maříková a s dvěma druhýma místy z dalších disciplín to bylo v celkovém účtování stříbrné místo na stupních vítězů (1.408 bodů). Pro bronzovou medaili si do Plzně přijela Lucie Hořejší z TJ Klatovy (1.316 bodů), která si v průběhu celého závodu zajistila vždy třetí místa ze všech soubojů ze zmiňovanými konkurentkami.

Srdnatě bojovala i Adéla Kočandrlová (RPl) a vyplavala si 1.098 bodů.

Posledním závodem byla štafeta žen 4 x 50 metrů prsa, v které si časem 2:27,35 zajistila zlaté medaile děvčata z PK Slavia VŠ Plzeň (Švábková, Maříková, Šímová a Kopejtková), stříbrné medaile si vyplavala čtveřice slečen z klubu TJ Klatovy (Bezpalcová, Nushartová, Hořejší a Hašková) a bronzové si na krk zasloužili pověsit holky Barbora Blovská, Kristýna Heltová, Dominika Rozhoňová a Alena Hampejsová, které vytvořili smíšené družstvo.

Co si odvezli za své nejlepší plavecké výkony vítězové?

-v kategoriích mužů a žen na prvních třech místech finanční prémie,

-v kategoriích žáků a žaček na prvních třech místech věcné ceny,

ke kterým každý z oceněných dostal diplom a ...

A teď POZOR! Pro vítěze trojboje připravil Mo Plzeň 3 putovní poháry starosty.

Tímto děkujeme Mo Plzeň 3 za podporu těchto závodů

a prvnímu místostarostovi, Mgr. Radoslavovi Škardovi, za osobní předání pohárů a medailí.

Závod je pořádán na počest našeho předválečného člena Antonína Košaře, který byl pro odpor proti nacistické okupaci zatčen, odsouzen a popraven. Pan Košař byl hlavně přeborníkem prsařských disciplín. Výkony závodníků jsou bodovány podle tabulek Českého svazu plaveckých sportů a vítězí soutěžící s nejvyšším bodovým součtem.

Startovalo sto padesát dva účastníků, z šestnácti plaveckých klubů z celé České republiky.

Luboš Ibrmajer, manažer pro vnější vztahy klubu.

Fotogalerie:

http://skradbuza.rajce.idnes.cz/65._rocnik_plaveckych_zavodu_Kosaruv_memorial_-_sobota_25._brezna_2017

Stručné informace k panu Antonínovi Košařovi: narodil se 17. prosince 1914 v Plzni, kde pracoval jako dělník ve Škodovce. V roce 1942 se zapojil do odboje v apretuře (oddělení konečné úpravy výrobků). Spolupracoval zde s Jiřím Fišerem a s Bohuslavem Daňkem z výroby oceli, který byl vedoucím jedné z ilegálních skupin. V době rozsáhlého zatýkání příslušníků odboje na jaře 1943 byl Antonín Košař přeložen do (bývalého) pobočkového závodu Škodovky v Dubnici na Slovensku. Tady A. Košař pomýšlel na útěk za hranice. Byl však 27. května 1943 zatčen.

Antonín Košař byl odsouzen v Drážďanech k osmi letům vězení. Podruhé ho fašisté 22. září 1944 odsoudili v Berlíně k trestu smrti a 8. ledna 1945 v Brandenburgu popravili.

... čerpáno z knihy Nikdo nebude zapomenut, autora Vojtěcha Laštovky, vydaná v roce 1985.

(Když si to tak spočítáte, tak již za čtyři měsíce válka skončila ...)

Autor: Luboš Ibrmajer | čtvrtek 30.3.2017 16:38 | karma článku: 9.03 | přečteno: 139x

Další články blogera

Luboš Ibrmajer

Letní příměstský tábor s plaváním, potápěním a záchranářstvím

Sportovní klub Radbuza Plzeň ve svém a jediném plaveckém areálu v centru Plzně pořádá jedinečný, originální a skvělý Letní příměstský tábor pro děti a mládež ve věku od 5 do 18 let, kteří jsou ve vodě "jako doma“.

15.7.2021 v 15:18 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 105 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 314
trenér a rozhodčí plavání II. třídy při SK Radbuza Plzeň

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...